Рискове, за които да си отваряте очите на четири, при онлайн разплащане с карта

5Apr - by Сервиз Адрес - 0 - In

Животът ни драстично се промени с развитието на технологиите и достъпа до Интернет. Благодарение на тях можем да говорим спокойно и да се виждаме навсякъде по света, да слушаме любима музика, да гледаме филми у дома, да изпробваме късмета си в онлайн казино и още куп предимства, от които да се възползваме. Днес, с лесния достъп и използването на Интернет, все по-популярни стават безконтактните плащания. Използването на банкови карти е едно от най-перспективните направления в развитието на електронните плащания, но прилагането им е свързано с опасности, за които искаме да поговорим днес.

Плащане с ПОС терминал

В търговската мрежа става все по-широка употребата на ПОС терминалните устройства поради удобството, което предлагат. Без да се налага на клиентите да носят налични пари в джоба си, те бързо и лесно могат чрез тях да извършат безналични разплащания с дебитна или кредитна карта. ПОС устройствата набират все по-голяма популярност и използваемост не само във физическите магазини, супермаркетите или ресторантите, но и в центровете за красота и медицински процедури, при доставка на храна, куриерски услуги, онлайн казина като Alphawin и други. Наред с предимствата им има и опасности, които дебнат отвсякъде и за които трябва да внимаваме. Клиентите е желателно да внимават, когато извършват плащане с банкова карта, тъй като върху нея има важни данни. Добре би било да не стоят в непосредствена близост до други клиенти, да закриват с ръка картата и да не я оставят безнадзорно, защото данните Ѝ могат да станат видими както за околните, така и за камерите. Също така може да се наложи въвеждане на ПИН-кода, а за да могат клиентите да си гарантират своята безопасност, добре би било да внимават и да го прикриват добре. За да се подсигури даден клиент при извършването на безконтактно плащане, че всичко ще бъде наред, е желателно собственоръчно да доближи своята карта до ПОС устройството. Друга възможна опасност е, при покупката на определена стока, да се плати два пъти. Това е възможно в случаите когато терминалът е развален. Тези често срещани случаи могат да бъдат избегнати чрез съобщения от банката, за които всеки има право да се абонира.

Плащания онлайн

Съвременният човек, напрегнат и затрупан от ангажименти, може бързо и лесно да извърши плащания през интернет платформи. Без да се налага да излиза от дома или офиса, в рамките на няколко минути може да заплати ежемесечни услуги и сметки, данъци, да закупува стоки и услуги от онлайн магазини, да плаща за извършени доставки, да нарежда парични преводи и още много други предимства.

Какво трябва да знаем за плащане с карта в Интернет

Колкото по масово става използването на Интернет, толкова повече се увеличават и опасностите от измами. Чрез плащането с карта в онлайн сайтове нараства възможността все повече хора да достигнат до парите на купувачите и да откраднат данните от картите им.

Съществуват хиляди уеб сайтове за плащане в Интернет, като доста от тях са фалшиви. Добре би било клиентите първо да проучат сайта и да проверят отзивите за него. Желателно е да бъде проверена и сигурността на връзката, а това може да се направи като се погледне в адресната лента на браузъра. Ако адресът започва с https:// (и никога с http://), т.е има кодирано използване на буквата “S” , тогава той е сигурен. Когато хората се доверяват на известни и доказани сайтове с надеждни платформи, се намаляват до минимум рисковете от онлайн плащане с карти.

Безопасни могат да бъдат и плащанията с дебитни и кредитни карти в онлайн казината, ако играчите избират надеждни платформи и букмейкъри, притежаващи лиценз. Тази опция за плащане я приемат все повече казина. Феновете на хазартните игри могат бързо и лесно да депозират средства и веднага да започнат да играят или да теглят пари. Този метод на плащане може да задоволи предпочитанията на всички играчи в онлайн казина. При регистрация и депозиране на средства, играчите въвеждат своите данни на картата, което крие известен риск от кражба. Друга опасност, за която трябва да внимават любителите на хазартните игри, когато използват кредитни карти, е да не се увличат в залаганията и да ограничат загубите. Това са пари на банката и трябва да бъдат върнати, включително и таксите към тях.

Потребителите на Интернет е добре да избягват измамни предложения или съобщения, които известяват за спечелена награда, защото никой нищо не подарява ей така. Единственото, което целят, е да манипулират крайния потребител и да откраднат личните му данни и данните на дадената карта.

При т.нар. „фишинг“ измами може да бъдат откраднати лични данни, с които крадецът да направи покупка с кредитни карти, да отвори банкови сметки или да вземе заеми от името на потребителя. Най-често се извършват чрез разпращане на фалшиви имейли, съобщения, реклами или уебсайтове, които са използвани и познати на потребителите. Тези имейли може да изглеждат все едно са изпратени от банки, популярни онлайн магазини или държавни институции, на които хората имат доверие.

Заключение

За по-голямо удобство, сигурност и по-ниски разходи,  хората все по-често използват безналичните плащания посредством дебитни и кредитни карти. Наред с предимствата при този начин на плащане се случва да се наблюдават опасности от измами. Но когато човек е добре информиран, когато е по-внимателен и правилно подбира уеб сайтовете в онлайн пространството, той може да предотврати рисковете и да защити данните си.